FANDOM


Za desetak dana će se u Las Vegasu (Nevada, SAD) održati četvrta po redu ceremonija primanja u Taekwondo kuću slavnih boraca - velemajstora (Taekwondo Hall of Fame). Među izabranima koji će biti primljeni nalazi se i jedan ljubušak, Marinko Luburić, začetnik Taekwondoa na ovim prostorima.

Taekwondo velemajstor Marinko Luburić (7. dan, crini pojas - United States National Taekwondo Federation, savezni i internacionalni sudac za SAD i Kanadu) rođen je 22.10.1953 u Ljubuškom. Kao osamnaestogodišnjak 1971. godine postaje članom karate kluba Mostar, pod rukovodstvom majstora shotokan karatea Salke Ćurića. Nakon nekoliko godina u karateu 1975. godine prelazi u Taekwondo i u Ljubuškom otvara Taekwondo školu, prvu u Bosni i Hercegovini, a i šire, na Balkanu i istočnoj Europi. 1978. godine odlazi u Chicago, SAD, gdje postaje članom Known's Taekwondo Hapkido škole. Taekwondo studira pod rukovodstvom velemajstora Duk Gun Kwona. Osvaja mnogobrojne nagrade i zlatne medalje na lokalnim i regionalnim turnirima Illinoisa, kao i zlatnu medalju na Midwest Taekwondo Championshipu. 1981. godine postaje trener i održaje specijalne treninge i programe, a 1982. godine otvara dvije Taekwondo škole, u Hrvatskom kulturnom centru i u Hrvatsko Američkom radio klubu, obje još uspješno rade sa specijalnim programima za djecu i odrasle. Godine 1984. postaje savezni sudac (USA) te sudi i radi po lokalnim, regionalnim, državnim i saveznim turnirima diljem SAD-a. 1988. pomaže i radi na promociji Taekwondoa za ulazak u Olimpijske igre. Promovira i demonstrira Taekwondo vještine po raznim kulturnim i etičkim klubovima kroz SAD. Veoma uspješno radi i trenira naspecijalnim programima s osobama kojima je potrebna pomoć, kao što su ovisnici alkohola, droga, duhana, sa djecom s posebnim potrebama kojima je potrebna pažnja i pomoć.

Sve ovo gore navedeno razlog je ulaska Marinka Luburića u Taekwondo kuću slavnih, 18. listopada na ceremoniji u Las Vegasu.

References Edit